2013. szeptember 21., szombat

Montevideo Hírmondója: A franciák gyilkos humora

Megjelent a Montevideo Hírmondójában egy cikk a franciák szatírikus lapjában, a Le Canard Enchainében közzétett, nagy port felvert 2 karikatúráról, a japánok által elnyert olimpiai játékok rendezésének jogával kapcsolatosan. A japánok rendkívül fel vannak háborodva, bár én igazán nem értem, miért. A franciák mindig is jól lecsaptak a gyenge pontokra, és legalább olyan jól tudnak magukon nevetni, mint mások rovására. Éles a szemük, éles az eszük, és nem fogják vissza magukat pusztán udvariasságból. Az udvariasság pedig ezesetben tényleg halálos lehet, ha az hallgatásra ösztönöz ahelyett, hogy nyíltan felhívja a figyelmet a veszélyekre.Véleményem szerint a japánoknak kellene bocsánatot kérniük a világtól, nem a franciáknak a japánoktól. De hát ez csak az én nézőpontom. A cikk itt található: 


"A karikatúra, mely a Le Canard Enchainé szatirikus hetilapban jelent meg múlt szerdán, két sumobirkózót ábrázol – mindegyiket a kelleténél több végtaggal – háttérben a szerencsétlenül járt atomerőmű romjaival. A kép szélén a riporter mondja: „Remek! Fukushimának köszönhetően ma már a sumo is olimpiai sportág!“

A másik karikatúrán 2 ember védőöltözetben teszteli a sugárzás mértékét az előttük elterülő pocsolyán. „Legalább már van medence is Fukushimában az olimpikonoknak.“

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt héten japánnak ítélte a 2020. évi Olimpiai Játékok rendezési jogát annak ellenére, hogy probláma van az erőmű biztonságával.

A döntéshozatali eljárás közben is érkeztek hírek arról, hogy erősen szennyezett víz szivárog az atomerőmű területén lévő víztartályok résein keresztül. Egy múlt havi incidens során pedig  a működtető, a Tokyo Elektromos Művek bevallotta, hogy naponta legalább 300 tonna rádioaktív szennyezett talajvíz folyik bele a Csendes Óceánba."


Azért idemásolom a két rajzot, fergeteges, én napokig röhögtem rajta, a franciák nem hazudtolták meg önmagukat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése