2013. augusztus 20., kedd

Montevideo Hírmondója, magyar nyelvű újság, Uruguay

Tegnap megkezdtem egy cikksorozatot az újság 1. számában, melyet folytatni szeretnék legalább az év végéig. Mert sok minden mondanivalóm volna a témában, és mindenről állandóan - természetesen - valamelyik író valamelyik könyve jut eszembe:

Montevideo Hírmondója, magyar nyelvű újság, Uruguay
 http://www.montevideomessenger.com/#!kultura-tudomany/c21y4

 A tangóról és más démonokról

"Igen, a címet – kis „testreszabással“ – Gabriel García Márquez kolumbiai Nobel-díjas író egyik műve alapján adtam tervezett cikk-sorozatomnak. Márquez, mint ízig-vérig latinamerikai ember, ismeri a kultúrája szívét-lelkét. A zene, tánc és költészet itt az önkifejezés legkedveltebb módja, amelyhez – vagy legalábbis amelyek valamelyikéhez - szinte kivétel nélkül mindenkinek van tehetsége. Több önéletrajzi írásában is említi, hogy ifjúkorában nehéz körülmények között tanulta az írói mesterséget, és egy bordélyházban bérelt olcsó szobát, ahol a prostituáltak viseltek gondot rá, és cserébe a mulatságaikon ő szolgáltatta a zenét (több hangszeren is jól játszik), és énekelte a népszerű dalokat, balladákat. A hangulat „tetőfokra hágása“ után pedig táncolt is velük, köztük vagy a mulatság közönségének."

A cikksorozat a tangó eredetét kutatta volna eredetileg, de a források gyűjtése során, azok jóvoltából annyi mellékvágányra kalandoztam el, - melyekről végül szinte mindegyikről kiderült, hogy korántsem mellékvágány, - hogy igazán már nem tudom szétválasztani egymástól a témákat. Így minden cikk egy különálló egységet képez majd, de mindegyik szoros összefüggésben van a tánccal, zenével, és végül is a tangóval.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése